Deutsche Bank zvýši investície do tzv. zelených akcií

20.02.2015 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 20. februára (TASR) - Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank plánuje investovať do tzv. ekologických cenných papierov miliardu eur. Informovali o tom agentúra DPA a denník Handelsblatt.

Banka v súčasnosti vlastní tzv. zelené dlhopisy (Green Bonds) v hodnote 200 miliónov eur a investície sa majú zvýšiť na miliardu eur. Termín, dokedy sa tak stane, banka neuviedla. Časť tohto portfólia sa stane súčasťou likviditných rezerv.

Zelené dlhopisy sú relatívne nový produkt, ktorý má pomôcť financovať projekty v oblasti ochrany klímy a životného prostredia. Deutsche Bank svoje rozhodnutie odôvodňuje tým, že trh zelených dlhopisov sa v minulom roku upevnil, počet a rozsah ponuky sa výrazne zvýšil. "Tým sa zelené cenné papiere stali vhodnou a rozumnou súčasťou likviditných rezerv," píše banka vo svojom vyhlásení.

Pre Deutsche Bank je dôležitým ukazovateľom bonita emitenta akcie. Preto spočiatku bude nakupovať dlhopisy regionálnych podnikov, nadnárodných organizácií a rozvojových inštitúcií. Pri tvorbe nového portfólia zainvestuje napríklad do desaťročného dlhopisu Svetovej banky.

Štátna nemecká banka KfW, ktorá sa zameriava najmä na rozvoj hospodárstva a podporu pre reformné krajiny, taktiež objavila zelené dlhopisy. Na rozdiel od Deutsche Bank však vstúpila na trh ako emitent. KfW vlani vydala svoje prvé dva zelené dlhopisy a zaznamenala vysoký dopyt. Z emisie inkasovala celkovo 2,7 miliardy eur a z globálneho hľadiska získala na trhu v hodnote 22 miliárd eur podiel 12 %. V roku 2013 mal trh hodnotu desať miliárd eur.
 

Vyberte región